torsdag 3. mars 2011

Sijambo! (alt er bra!)

Tre kurskvelder med Swahili er nå unnagjort! Det er et forholdsvis lett språk å lære. Vi lærer enkel grammatikk for å kunne bygge setninger, hilse, telle osv.. Ordene utales nærmest akkurat som de skrives, det gjør det ganske greit å kunne trene på egenhånd! Vi skal også lære litt typisk "sykepleie swahili" for å kunne kommunisere med pasienter.. 

De som jobber på senteret vi bor på er ungdommer/unge voksne som er foreldreløse, har falt utenfor skole og/eller har vært i en vanskelig livsituasjon.  De som driver TICC har startet bl.a. ungdomshjem for ungdommer, det er der de (fleste?) som jobber her kommer fra. På ungdomshjemmene får de flere muligheter for utdanning/kurs; innen musikk, turisme, engelsk osv.. TICC har også sponset flere av ungdommenes høyere utdanning, noen leger og lærere.. 
De er veldig mottakelige for at vi øver oss på swahili med dem, så de siste dagene har det gått mye i hilsing og høflighetsfraser.
Jeg har vært litt plaget med noe jeg tror er bivirkninger av malaria tablettene .. (pappa og mamma: ikke noe alvorlig!) så jeg har vært litt redusert de siste dagene og blant annet gått glipp av en bytur til Tanga. Det går bedre nå, så tidlig i dag morges var jeg og noen av jentene på joggetur utenfor område vi bor i og gjennom små landsbyer. Da kom den gode Afrika følelsen som jeg hadde savnet.. På det område vi bor på er vi veldig skjermet fra omverdenen og hadde det ikke vært for Masaiene (afrikansk stamme) som går vakt og de andre afrikanske som jobber her kunne det like godt vært Spania vi var i..
I landsbyene og på veien roper og smiler alle og barna kommer løpende mot oss.
Vi var på tur i kveld også å møtte på de samme barna. Alle smiler og hilser, vi sier hei og hvordan går det og bra og takk om hverandre med de få swahili frasene som sitter.

Tenk om det var slik  at når  for eksempel afrikanere kom til Norge ville vi rope velkommen og hvordan har du det etter de vi så var ”nye” i landet…det hadde vært fint…

To brødre prøvde å ta bilde med kameraet mitt!
Dette ble resultatet! :-D Tipper dette er rimelig likt hvordan vi oppfattes i deres små hoder..
1 kommentar: